Ciekawostki Dieta i odżywianie

Wapń

Wapń jest kluczowym składnikiem odżywczym, który wielu z nas pomija w swojej diecie. Prawie każda komórka ciała wykorzystuje wapń w jakiś sposób, w tym układ nerwowy, mięśnie i serce. Twój organizm wykorzystuje wapń do budowy zdrowych kości i zębów, utrzymania ich w dobrej kondycji w miarę starzenia się, wysyłania wiadomości przez układ nerwowy, pomagania w krzepnięciu krwi, kurczeniu się mięśni i regulacji rytmu serca.

Jeśli nie otrzymujesz wystarczającej ilości wapnia w diecie, Twój organizm będzie pobierał go z kości, aby zapewnić normalne funkcjonowanie komórek, co może prowadzić do osłabienia kości lub osteoporozy. Niedobór wapnia może przyczynić się do problemów z nastrojem, takich jak drażliwość, niepokój, depresja i trudności ze snem.

Pomimo tych istotnych funkcji, wielu z nas jest zdezorientowanych co do wapnia i tego, jak najlepiej chronić nasze kości i ogólny stan zdrowia. Jaką ilość wapnia powinieneś przyjmować? Gdzie należy go przyjmować? I jak to jest z witaminą D, magnezem i innymi składnikami odżywczymi, które pomagają wapniowi wykonywać jego pracę? To zamieszanie oznacza, że wielu z nas nie otrzymuje zalecanej dziennej ilości wapnia, a około jedna na dwie kobiety (i około jeden na czterech mężczyzn) w wieku powyżej 50 lat złamie kość z powodu osteoporozy.

Dostarczanie odpowiedniej ilości wapnia w diecie jest ważne nie tylko dla osób starszych. Jest to również istotne dla dzieci, nastolatków i młodych dorosłych, ponieważ masę kostną budujemy do połowy lat dwudziestych. Od tego czasu, bez odpowiedniej ilości wapnia w diecie, możemy tracić masę kostną. Niezależnie od wieku i płci, ważne jest, aby włączyć do swojej diety produkty bogate w wapń, ograniczyć te, które go pozbawiają, a także dostarczyć wystarczającą ilość magnezu oraz witamin D i K, które pomagają wapniowi wykonywać jego pracę.

Związek wapnia z osteoporozą

Osteoporoza to „cicha” choroba charakteryzująca się utratą masy kostnej. Ze względu na osłabione kości, złamania stają się powszechne, co prowadzi do poważnych zagrożeń dla zdrowia. Osoby z osteoporozą często nie odzyskują sprawności po upadku i jest ona drugą najczęstszą przyczyną śmierci u kobiet, głównie w wieku 60 lat i starszych. Mężczyźni są również narażeni na rozwój osteoporozy, ale zazwyczaj 5 do 10 lat później niż kobiety. Dla większości ludzi, osteoporozie można zapobiec, a uzyskanie odpowiedniej ilości wapnia w diecie jest pierwszym miejscem do rozpoczęcia.