Dieta i odżywianie

Tłuszcz

Tłuszcz jest rodzajem składnika odżywczego i podobnie jak białko i węglowodany, twoje ciało potrzebuje trochę tłuszczu dla energii, aby wchłonąć witaminy i chronić zdrowie serca i mózgu. Przez lata wmawiano nam, że jedzenie tłuszczu dodaje centymetrów w talii, podnosi poziom cholesterolu i powoduje mnóstwo problemów zdrowotnych. Ale teraz wiemy, że nie każdy tłuszcz jest taki sam.

„Złe” tłuszcze, takie jak sztuczne tłuszcze trans i tłuszcze nasycone, są winne niezdrowym rzeczom, za które obwinia się wszystkie tłuszcze – przyrostowi masy ciała, zatkaniu tętnic, zwiększonemu ryzyku niektórych chorób i tak dalej. Ale „dobre” tłuszcze, takie jak tłuszcze nienasycone i kwasy tłuszczowe omega-3 mają odwrotny skutek. W rzeczywistości zdrowe tłuszcze odgrywają ogromną rolę w pomaganiu Ci w zarządzaniu Twoimi nastrojami, utrzymywaniu się na szczycie gry umysłowej, zwalczaniu zmęczenia, a nawet kontrolowaniu wagi.

Dzięki zrozumieniu różnicy między dobrymi i złymi tłuszczami oraz temu, jak włączyć więcej zdrowych tłuszczów do swojej diety, możesz poprawić jakość swojego myślenia i samopoczucia, zwiększyć swoją energię, a nawet zmniejszyć obwód w talii.

Tłuszcz w diecie a cholesterol

Tłuszcz w diecie odgrywa ważną rolę w poziomie cholesterolu. Cholesterol jest tłustą, woskową substancją, która jest potrzebna organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Sam w sobie, cholesterol nie jest zły. Ale kiedy masz go za dużo, może mieć negatywny wpływ na Twoje zdrowie. Podobnie jak w przypadku tłuszczu w diecie, istnieją dobre i złe rodzaje cholesterolu.

Cholesterol HDL to „dobry” rodzaj cholesterolu znajdujący się we krwi.

Cholesterol LDL jest „złym” rodzajem.

Kluczem jest utrzymanie niskiego poziomu LDL i wysokiego HDL, co może chronić przed chorobami serca i udarem.

Z drugiej strony, wysoki poziom cholesterolu LDL może zatykać tętnice, a niski poziom HDL może być markerem zwiększonego ryzyka sercowo-naczyniowego.

Zamiast ilości spożywanego cholesterolu, największy wpływ na poziom cholesterolu ma rodzaj spożywanych tłuszczów. Zamiast więc liczyć cholesterol, warto skupić się na zastąpieniu złych tłuszczów dobrymi.