Nowe badania przeprowadzone na osobach z grupą czynników ryzyka chorób serca wykazały, że spożywanie ekstraktu z zielonej herbaty przez cztery tygodnie może obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić zdrowie jelit poprzez obniżenie stanu zapalnego i zmniejszenie „nieszczelności jelit”.
Naukowcy powiedzieli, że jest to pierwsze badanie oceniające, czy ryzyko zdrowotne związane z warunkiem znanym jako zespół metaboliczny, który dotyka około jednej trzeciej Amerykanów, może być zmniejszone przez korzyści przeciwzapalne zielonej herbaty w jelitach.
Istnieje wiele dowodów na to, że większe spożycie zielonej herbaty jest związane z dobrym poziomem cholesterolu, glukozy i trójglicerydów, ale żadne badania nie powiązały jej korzyści w jelitach z tymi czynnikami zdrowotnymi.”
Richard Bruno, starszy autor badania i profesor żywienia człowieka na The Ohio State University
Zespół przeprowadził badanie kliniczne u 40 osób jako kontynuację badania z 2019 roku, które powiązało niższą otyłość i mniej zagrożeń dla zdrowia u myszy, które spożywały suplementy z zielonej herbaty, z poprawą zdrowia jelit.
W nowym badaniu ekstrakt z zielonej herbaty obniżył również poziom cukru we krwi, czyli glukozy, i zmniejszył stan zapalny jelit i przepuszczalność u zdrowych ludzi – nieoczekiwane odkrycie.
„Co to mówi nam, że w ciągu jednego miesiąca jesteśmy w stanie obniżyć poziom glukozy we krwi zarówno u osób z zespołem metabolicznym, jak i u osób zdrowych, a obniżenie poziomu glukozy we krwi wydaje się być związane ze zmniejszeniem nieszczelności jelit i zmniejszeniem stanu zapalnego jelit – niezależnie od stanu zdrowia” – powiedział Bruno.
Artykuły dotyczące wyników glukozy oraz obniżonej przepuszczalności jelit i stanu zapalnego zostały opublikowane niedawno w Current Developments in Nutrition.
U osób z zespołem metabolicznym diagnozuje się co najmniej trzy z pięciu czynników, które zwiększają ryzyko chorób serca, cukrzycy i innych problemów zdrowotnych – nadmiar tłuszczu na brzuchu, wysokie ciśnienie krwi, niski poziom HDL (dobrego) cholesterolu oraz wysoki poziom glukozy i trójglicerydów we krwi na czczo.
Zdradliwa rzecz o tych czynników ryzyka, które stanowią zespół metaboliczny jest to, że żaden nie wznosi się do poziomu wymagającego zarządzania lekami, powiedział Bruno.
„Większość lekarzy będzie początkowo zalecać utratę wagi i ćwiczenia. Niestety, wiemy, że większość osób nie może przestrzegać modyfikacji stylu życia z różnych powodów,” powiedział. „Nasza praca ma na celu dać ludziom nowe narzędzie oparte na żywności, aby pomóc zarządzać ryzykiem zespołu metabolicznego lub odwrócić zespół metaboliczny”.
Czterdziestu uczestników – 21 z zespołem metabolicznym i 19 zdrowych dorosłych – spożywało gumowe cukierki zawierające ekstrakt z zielonej herbaty bogaty w związki przeciwzapalne zwane katechinami przez 28 dni. Dzienna dawka odpowiadała pięciu filiżankom zielonej herbaty. W randomizowanym badaniu krzyżowym z podwójnie ślepą próbą, wszyscy uczestnicy spędzili kolejne 28 dni przyjmując placebo, z miesiącem przerwy w przyjmowaniu jakiegokolwiek suplementu pomiędzy zabiegami.
Powiązane historie
Wirusobójcze działanie olejku z drzewa herbacianego przeciwko FCoVII i HCoV-OC43
Znaczne zakażenie SARS-CoV-2 w komórkach okołonaczyniowych zapalnych naczyń krwionośnych
Zwiększone spożycie kwasu dokozaheksaenowego może obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i demencji
Naukowcy potwierdzili, że uczestnicy, zgodnie z zaleceniami, stosowali dietę ubogą w polifenole – naturalnie występujące przeciwutleniacze w owocach, warzywach, herbatach i przyprawach – podczas fazy placebo i konfekcji z ekstraktem z zielonej herbaty, więc wszelkie wyniki można przypisać efektom samej zielonej herbaty.
Wyniki wykazały, że poziom glukozy we krwi na czczo u wszystkich uczestników był znacząco niższy po przyjęciu ekstraktu z zielonej herbaty w porównaniu z poziomem po przyjęciu placebo. Zmniejszony stan zapalny jelit w związku z leczeniem zieloną herbatą u wszystkich uczestników został ustalony poprzez analizę, która wykazała zmniejszenie ilości białek prozapalnych w próbkach kału. Używając techniki oceny stosunku cukru w próbkach moczu, badacze stwierdzili również, że dzięki zielonej herbacie, przepuszczalność jelita cienkiego uczestników korzystnie się zmniejszyła.
Przepuszczalność jelita, lub nieszczelne jelito, umożliwia bakteriom jelitowym i związanym z nimi toksycznym związkom przedostanie się do krwiobiegu, stymulując niski stopień przewlekłego stanu zapalnego.
„Uważa się, że to wchłanianie produktów pochodzących z jelit jest czynnikiem inicjującym otyłość i insulinooporność, które są centralne dla wszystkich zaburzeń kardiometabolicznych” – powiedział Bruno. „Jeśli możemy poprawić integralność jelit i zmniejszyć szczelność jelit, myśl jest taka, że będziemy w stanie nie tylko złagodzić niski stopień zapalenia, który inicjuje zaburzenia kardiometaboliczne, ale potencjalnie odwrócić je.
„Nie wyleczyliśmy zespołu metabolicznego za pomocą jednomiesięcznego badania”, powiedział. „Ale w oparciu o to, co wiemy o czynnikach przyczynowych za zespołem metabolicznym, istnieje potencjał dla zielonej herbaty, aby działać przynajmniej częściowo na poziomie jelit, aby złagodzić ryzyko albo rozwoju tego zespołu lub odwrócenia go, jeśli już masz zespół metaboliczny”.
Laboratorium Bruno kończy dalsze analizy społeczności mikrobiomu w jelitach uczestników badania oraz poziomów toksyn związanych z bakteriami w ich krwi.