Zdrowa dieta i plan żywieniowy mogą zarówno zmniejszyć ryzyko rozwoju wysokiego ciśnienia krwi, jak i obniżyć podwyższone ciśnienie krwi. Do najczęstszych diet zalecanych dla pacjentów zagrożonych wysokim ciśnieniem krwi należy dieta DASH. DASH to skrót od „Dietary Approaches to Stop Hypertension”.
Dieta ta obejmuje spożycie owoców, warzyw i niskotłuszczowego nabiału, a także błonnika oraz obniżenie zawartości sodu, tłuszczu nasyconego, tłuszczu całkowitego i cholesterolu. Istnieją pełne ziarna, drób, ryby i orzechy wraz z ograniczeniem czerwonych mięs, słodyczy, napojów słodzonych, żywności przetworzonej o wysokiej zawartości sodu itp.
Ograniczenie sodu w diecie
Ograniczenie sodu jest jednym z najważniejszych elementów diety DASH. Aby zmniejszyć ilość sodu w diecie, należy podjąć następujące kroki
Włączenie świeżych produktów, takich jak owoce, warzywa, niesolone orzechy, świeży drób, ryby i chude mięso.
Wybór ziół, cytryny, limonki, octu, bezsolnych mieszanek przyprawowych i przypraw oraz unikanie dodatku soli kuchennej
Unikanie zup w puszkach, przetworzonej żywności, mrożonych obiadów, warzyw z sosami i przystawek.
Unikanie przetworzonych mięs takich jak bekon, kiełbasa, hot-dogi, kukurydza, pastrami, bolonia, szynka, indyk i salami.
Unikanie żywności wędzonej, peklowanej i marynowanej
Wybieraj gotowe do spożycia płatki śniadaniowe o niskiej zawartości sodu
Gotowanie ryżu, makaronu i płatków śniadaniowych bez soli.
Płukanie żywności w puszkach, takich jak tuńczyk, aby usunąć część soli
Unikanie słonych przekąsek